Tonny

Door zoon Jos Lucassen

klik om te vergrotenMijn vader Tonny, de op een na oudste zoon van het gezin, werd geboren in 1913 en groeide op in Bussum in het vertrouwde katholieke milieu.
Later ging hij naar het Ignatiuscollege in Amsterdam.
Hij was altijd een actief sporter, met name hockey op "Be Fair" en tennis.
Hij hield van pianospelen en schaken en was actief betrokken bij de familie-conferences.
Hij reed op een Norton motorfiets en zeilde graag op de Loosdrechtse plassen.
In de dertiger jaren maakte hij tijdens zijn eerste baan bij de firma Wesseling (technische handelsonderneming) een maandenlange wereldreis naar het Verre Oosten en Amerika.

In 1940 trouwde hij als eerste van het gezin met Jopie Schulman, dochter van een Larense kunstschilder (zie foto). Voor het huwelijk moest zij wel eerst bij de pastoor een verplichte katholieke inburgeringscursus volgen.
Tonny had een sterk ontwikkeld gevoel voor humor en was altijd te vinden voor goede 'practical jokes'. Aan het begin van de oorlog bijv. moesten bewoners van rond de rivieren van regeringswege bij particulieren worden ingekwartierd; uitgedost als evacuee's lieten mijn ouders zich toen bij nietsvermoedende buren in huis opnemen.
Tonny en Jopie fungeerden regelmatig als logeeradres voor broers en zusters (Boy, Leo, Netty) toen het ouderlijk huis aan de Prins Hendriklaan verkocht was.

klik om te vergrotenLater ging mijn vader werken bij de firma Crone (handel in tropische produkten).
In die tijden kon je als forens met de auto nog rustig Amsterdam binnenrijden en doodleuk parkeren op een bewaakt parkeerterrein aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal.
Wij verhuisden in 1955 een jaar naar Indonesie, waar mijn vader onder meer bezoeken bracht aan koffie-, rubber- en tabaksplantages op Java.
Hij was lid van een vrienden fitnessclub genaamd T(ot) H(eil) O(nzer) R(ibbenkast).
Blijkens de smeuige moppen die de volgende morgen aan het ontbijt werden naverteld, werd daar niet alleen tijd besteed aan het verbeteren van de conditie.
Mijn vader was geestelijk vader van een hockeyclubje voor mini's avant la lettre genaamd "Majotto". Na schooltijd oefenden wij iedere dag op de speelweide aan de Ruysdaellaan, een heus clubblad werd uitgegeven en wedstrijden werden georganiseerd tegen de gevestigde clubs. Majotto is de bakermat geweest van heel wat hockeytalent, zoals bijv. de van 't Hekjes.
Later maakte mijn vader carriere "in de thee" bij de Handels Vereniging Amsterdam (HVA). Hij bleef tot op latere leeftijd een enthousiast beoefenaar van sporten als hockey, tennis en skiën. Daarnaast besteedde hij in zijn vrije tijd aandacht aan meer kunstzinnige genoegens zoals klassieke muziek en pianospelen.


 

klik om te vergroten klik om te vergroten

Tonny op de motor, met Liny achterop

Tonny, vermoedelijk in Indonesië

Aan mijn jeugd denk ik met veel plezier terug, het ouderlijk "nest" was warm en gezellig.
Achteraf besef ik dat veel meer dingen van mijn vader heb overgenomen dan ik vroeger had kunnen vermoeden.
Mijn vader overleed helaas te jong op 57-jarige leeftijd.

klik om te vergroten

 

 

 

 

 

 

 

Go back


een Koudekant Productie i.s.m. OOP Unlimited